Conferință Internațională ARRISE: Competențe Democratice în Era Digitală [6 iulie 2017]

International Conference Democratic Competences in the Digital Era-page-001

Când: 6 iulie 2017

Unde: sediul SNSPA, Bd. Expoziției, nr. 30A, sector 1, București (hartă - mai jos)

Agendă: draft

Printre vorbitori se află; Prof.univ.dr. Iordan Gh. BĂRBULESCU, Președinte ARRISE și Cetățeanul European al Anului - Ediția 2016, Prof.univ.dr. Remus PRICOPIE, Rectorul SNSPA și Vicepreședinte al Asociației Internaționale a Universităților, Prof.univ.dr. Cezar BÎRZEA, fost Director al Institutului de Științe ale Educației și Director al Centrului de Studii Europene asupra Migrațiilor Umane, Katia DOLGOVA-DREYER, Programme Coordinator Human Rights and Democracy in Action - Consiliul Europei, Christel DE-JONGE, Policy Assistant Directorate-General for Education Youth, Sport and Culture - Comisia Europeană, Călin RUS, Expert Consiliul Europei și Director al Institutului Intercultural din Timișoara, Eugen STOICA, Inspector General pentru Științe Socio-Umane, Ministerul Educației Naționale, Ionela CIOLAN, Președinte Amnesty International România, Silvia FLOAREA, Learnity, Conf.univ.dr. Ioan Cosmin MIHAI, Academia de Poliție Al.I.Cuza și Universitatea Politehnică din București, Veronica ȘTEFAN, Social DOers, Digital Citizens Romania, Teodora STOICA, Salvați Copiii România, Raluca SĂFTESCU, Euro Youth Club Association și UEFISCDI, Nick DRĂGOI și Ileana RUSENESCU, Go Live on Digital Academy și alți participanți din următoarele state europene: Republica Cehă, Croația, Armenia, Belarus, Bulgaria și Serbia.

În România, în 2015, peste 10 milioane de oameni aveau acces la internet, iar cei mai numeroși utilizatori dintre aceștia sunt tinerii cu vârsta cuprinsă între 14 și 21 de ani. Chiar și în mediul rural, accesul la internet a crescut exponențial. Iar la toate acestea, se adaugă și faptul că România este unul dintre statele cu cea mai mare viteză a Internetului.

Conform unui studiu realizat în 2014 de către Organizația Salvați Copiii pe un eșantion de 1214 copii și tot atâția părinți, a reieșit că 78% din copiii din România intră zilnic sau aproape zilnic pe net, iar 90% folosesc cel puțin o rețea de socializare (Facebook 94%, Google Plus 58%, Ask.fm 34%, Twitter 18%).

Dintre aceștia, 17% au declarat că au alocat mai puțin timp familiei, prietenilor sau pregătirii pentru școală din cauza orelor petrecute online, 33% s-au întâlnit față în față cu o persoană necunoscută (iar 20% au spus că au fost deranjați de persoana respectivă).

Mai mult, 47% dintre respondenți au declarat că au fost hărțuiți în mediul offline, în timp ce 45% au afirmat că au fost hărțuiți în mediul online. Iar în cazul din urmă este vorba despre fenomenul de Cyberbullying. Într-un alt studiu mai recent (2016) derulat tot de către Organizația Salvați Copiii, 73% din copii au declarat că au fost martorii unei situații de bullying în mediul școlar, iar 69% în mediul online.

Pe de altă parte însă, cu o viteză mare de navigare pe internet și cu un grad mare de libertate, vine și o mare responsabilitate. Aceea de a combate fenomenele negative din mediul online, cum ar fi cyberbullying, hate speech, intoleranța și discriminarea. Dar și de a furniza competențe precum gândirea critică, pentru ca tinerii să poată distinge ulterior între informațiile adevărate și cele mai puțin adevărate.

Prin intermediul acestui proiect dorim să ajutăm profesorii de Cultură Civică/ Educație Civică să navigheze prin peisajul aflat în continuă schimbare al social media și să le oferim/ să dezvoltăm împreună materiale și instrumente utile în demersul lor de a inspira copiii cum să se comporte pe internet conform competențelor pentru cetățenie democratică.

Acest eveniment este organizat în cadrul proiectului Democratic Culture in Action - Democratic Competences in the Digital Era, proiect finanțat de către Consiliul Europei și Comisia Europeană și implementat în România de către ARRISE în parteneriat cu SNSPA. Parteneri străini: Republica Cehă, Croația, Belarus, Armenia, Bulgaria, Serbia.

Pentru mai multe informații despre proiect accesați:

Altele:

Pagină Facebook dedicată proiectului: https://www.facebook.com/CDConlineRo/ 
Grup Facebook - cadre didactice și persoane interesate de educație digitală și competențe democratice: https://www.facebook.com/groups/1466088366755507/ 
Pagină Facebook ARRISE; https://www.facebook.com/ecsaromania/ 
Website Departamentul de Relații Internaționale și Integrare Europeană, SNSPA: http://dri.snspa.ro/
Website SNSPA: http://www.snspa.ro/

[1] http://oradenet.salvaticopiii.ro/

[2] http://salvaticopiii.ro/upload/p000600010001_Salvati%20Copiii_Raport%20bullying.pdf

This post is also available in: Engleză