Prof.univ.dr. Iordan Bărbulescu, Președintele ARRISE, va primi Premiul Cetățeanului European pentru 2016

citizens-prize-80cm

Cancelaria Premiului Cetățeanului European a organizat o reuniune la 1 iunie 2016, prezidată de către Dna. Sylvie Guillaume, Vicepreședintă a Parlamentului European, în cadrul căreia a fost întocmită lista câștigătorilor acestui an.

Prin urmare, avem deosebita plăcere să vă informăm că, anul acesta, Cancelaria a decis să decerneze Premiul Cetățeanului European Președintelui ARRISE/ ECSA România, Prof.univ.dr. Iordan Bărbulescu.

Ceremonia publică de decernare va fi organizată de Biroul de Informare al Parlamentului European din România. Data ceremoniei va fi stabilită ulterior. Iar evenimentul central dedicat tuturor câștigătorilor va fi organizat la Bruxelles, în intervalul 12-13 octombrie 2016.


IMG-20160602-WA0000Iordan Gheorghe Bărbulescu
 este un diplomat român, profesor universitar, doctor în Științe Politice și Sociologie, Decan al Departamentului de Relații Internaționale și Integrare Europeană (studii masterale) din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative, Președinte al Senatului SNSPA și Președinte al Asociației Române de Relații Internaționale și Studii Europene / ECSA România.

Dintre ultimele lucrări publicate de către acesta le amintim pe următoarele: Cooperarea Transfrontalieră între România și Republica Moldova publicată la editura Institutului European din România (coord., 2016); și Noua Europă. Identitate și Model European, Editura Polirom (2015), ce face parte dintr-un ciclu de lucrări intitulat Noua Europă, celelalte volume cuprinzând o analiză a construcției politice europene, a instituțiilor și deciziei în UE, a politicilor publice europene și un amplu dicționar de concepte europene.

În fiecare an, Parlamentul European acordă „Premiul cetățeanului european”. Acest premiu se dorește a fi o distincție pentru realizări excepționale în domeniile următoare:

  • activități sau acțiuni realizate de cetățeni, grupuri, asociații sau organizații care au demonstrat un angajament remarcabil pentru promovarea unei mai bune înțelegeri reciproce și a unei integrări mai puternice în rândul cetățenilor statelor membre sau pentru facilitarea cooperării transfrontaliere sau transnaționale în cadrul Uniunii Europene; ar putea fi luate în considerare, de asemenea, activități sau acțiuni realizate de cetățeni angajați în cooperarea culturală transfrontalieră sau transnațională pe termen lung, care contribuie la consolidarea spiritului european; sunt preferate proiectele legate de Anul european în curs.
  • activitățile de zi cu zi prin care sunt concretizate valorile consacrate de Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene.

Doar deputații în Parlamentul European au dreptul să prezinte candidaturi – câte una per deputat în fiecare an.

This post is also available in: Engleză